תכנון טיול בחו"ל לבעלי הפרעת קשב וריכוז – אתגרים ופתרונות

תכנון טיול בחו"ל יכול להיות מאתגר מאוד לכל אחד. עבור אנשים המתמודדים עם בעיות קשב וריכוז האתגר גדול אפילו יותר. אבל עם קצת מודעות לקשיים הספציפיים אפשר למצוא פתרונות ודרכים לעקוף את הקושי. מוזמנים לקרוא איך עושים זאת.
תכנון טיול בחו"ל יכול להיות מאתגר מאוד לכל אחד. עבור אנשים המתמודדים עם בעיות קשב וריכוז האתגר גדול אפילו יותר. אבל עם קצת מודעות לקשיים הספציפיים אפשר למצוא פתרונות ודרכים לעקוף את הקושי. מוזמנים לקרוא איך עושים זאת.

האם באמת קש"ר מפריע בתכנון טיול?

שיקולי קשב וריכוז יכולים להשפיע הן על אופי הטיול שנבחר לעשות על בחירת האטרקציות, על קצב הטיול ואפילו על האופן שבו ניגש לתכנון עצמו. עם זאת, לתפיסתי קשב וריכוז אינו בעיה או מכשול שאמור למנוע מאנשים לתכנן טיולים. כמו כל סוגיה אחרת (ילדים, רגישות למזון, שמירת כשרות וכו') זה פשוט דורש מאיתנו להבין את הקשיים שבדרך ולהיערך בהתאם. 

במאמר שלהלן נסקור את הקשיים המרכזיים שאדם עם הפרעת קשב וריכוז ייתקל בהן בבואו לתכנן טיול ונציע כמה פתרונות להתמודדות עם הקושי.

מוזמנים לשתף את הפוסט:

1. קושי בארגון

האתגר

תכנון חופשה בחו"ל כולל לא מעט שלבים – הזמנת טיסות ומלונות, בניית מסלולי טיול, חישוב וניהול תקציב, דאגה לביטוחים, אריזת כל מה שצריך ועוד לא מעט דברים. אנשים עם ADHD עשויים להתקשות בארגון מורכב כזה שכולל כל כך הרבה סעיפים ותתי סעיפים והם עשויים ללכת לאיבוד בתוך זה ולהתפזר. 

הפתרונות

  • צ'ק ליסט של משימות – מומלץ להכין רשימה של כל המשימות הקשורות לטיול. הרשימה הראשונית תהיה ראשי פרקים של כל הנושאים הרלבנטיים ובתוך כל נושא יש לפרק את זה למשימות קטנות וספציפיות שקל יותר לנהל.
  • ניתן להיעזר בכלים דיגיטליים שנוח לנו לעבוד איתם. ספריה בדואר האלקטרוני שלנו שבה נרכז כל הזמנה שביצענו עבור הטיול. התראות בגוגל קלנדר או באפליקציית תכנון אחרת שנוח לנו לעבוד איתה.
  • אם נוסעים עם אדם נוסף, בן/בת זוג, חברים, ילדים או הורים – אפשר גם לערב אותם בתכנון ולהיעזר בהם. 
  • עזרה חיצונית מלאה או חלקית – אם תכנון טיול מציף ומלחיץ מדי, אין שום בעיה או בושה לקבל עזרה בתשלום. בטיולים מאורגנים למשל יעשו הכל עבורכם אבל גם אם אתם מעדיפים לטייל עצמאית אפשר לשלם למתכנן/ת טיולים שיבנה עבורכם מסלול לטעמכם. אופציה נוספת היא לתכנן את הטיול לבד אך לשלב בתוכו סיורים מאורגנים. בכל עיר כמעט יש סיור הליכה ועוד סיורים מסוגים שונים עם מדריך שמכיר את המקום. וגם טיולי יום יכולים להיות דרך נהדרת לשלב דברים שקשה מדי לארגן לבד.  

2. דחיינות

האתגר

אנשים עם ADHD לעיתים קרובות סובלים מדחיינות ועשויים להתמהמה ולדחות את תהליך התכנון עד הרגע האחרון. זה יכול לגרום ללחץ נוסף ועלול לגרום להחמצת הזדמנויות או עלויות גבוהות (בהרבה מקרים קניה מוקדמת מוזילה עלויות והמתנה לרגע האחרון עשויה לייקר).

הפתרונות

  • להקצות משבצות זמן ספציפיות לתכנון החופשה. ממש לרשום ביומן שעות מוגדרות שבהן תקבעו לשבת על תכנון הטיול. סוג של פגישת תכנון טיול מקובעת בלו"ז.
  • למשימות שרשמתם בסעיף הקודם יש להגדיר תאריכי יעד ספציפיים לטיפול.
  • להשתמש בטיימרים והתראות כולל מרווחי בטחון. יש משהו שצריך להזמין עד ה-10 בחודש? שימו לכם התראה לביצוע ב-5 לחודש, התראה נוספת ב-8 לחודש ועוד אחת לעשירי עצמו – לוודא עם עצמכם שבוצע ונסגר. 
לקבוע זמן בלו"ז

3. ניהול זמן

האתגר

הערכת הזמן הנדרש לכל פעילות במהלך החופשה ויצירת לוח זמנים מציאותי יכולה להיות קשה עבור אנשים עם ADHD. הם עלולים לבנות מסלולים שאפתניים ועמוסים מדי שיגרמו ללחץ שחיקה ועומס. לחץ כזה וריצה מאטרקציה לאטרקציה עשוי לפגום בחוויית הטיול כולו.

 

הפתרונות

לבנות מסלול גמיש ומודולארי באופן הבא:
  • להגדיר כמה עוגנים – אטרקציות שחייבות להיות ביום מסויים (למשל משהו שקנינו כרטיסים מראש) ו/או אטרקציות שהן מבחינתנו חובה. לא כל אטרקציה שיש ביעד אליו אתם נוסעים, היא חובה. תגדירו לעצמכם דברים שממש ממש קריטי לכם לראות/לעשות, אלה יהיו העוגנים.
  • את העוגנים שהגדרנו, מפזרים בתוך התכנון שלנו במרווחים גדולים. לא יותר מ1-2 ביום וגם אז בהפרשי זמן משמעותיים זה מזה.
  • אטרקציות שאינן חובה, יירשמו בתכנון היומי אבל בתור אופציות שיבוצעו לפי הזמן והחשק בזמן אמת. אם יהיה לחוץ או עמוס, מעבירים ליום אחר או מוותרים.  
  • בסוף או תחילת כל יום, נעבור על האופציות של מה שלא הספקנו וננסה לשלב אותם בימים הבאים.
ניהול זמן
 

4. קושי בקבלת החלטות

 

האתגר

לאנשים עם ADHD יש לעיתים קושי לקבל החלטות, במיוחד כאשר מתמודדים עם אפשרויות מרובות. חוסר החלטיות זה יכול להוביל לעיכוב בהשלמת התוכניות או לשינויים מתמידים במסלול. מאחר ובטיולים יש אינספור אפשרויות שצריך לבחור ביניהן ויש לעיתים תחושת לחץ לבחור את הבחירה הנכונה כדי שלא נפספס משהו, הקושי להחליט הופך להיות בעיה מהותית. 

 

הפתרונות

  • להגביל את מספר האפשרויות  כדי להפחית את העומס. אין טעם לבחון ולהתלבט בין עשרות סיורים, צמצמו לשניים שלושה שהכי נראים לכם ומהם תבחרו.
  • להתייעץ עם חברים, משפחה או אנשים בעלי ידע בתחום. בפייסבוק יש שפע של קבוצות טיולים ובהם אנשים שישמחו לעזור. מוזמנים גם לקבוצת טיול שלנו ולהתייעץ איתי 🙂 
  • להכין רשימת יתרונות חסרונות עבור אפשרויות שמתלבטים ביניהן.
  • הטיפ הכי חשוב – לעשות סוויץ בראש ולהבין שזה ברב המקרים לא עניין של חיים ומוות ולא חייבים לבחור באופציה ההכי טובה וגם זו שמספיק טובה תהיה לגמרי בסדר. זו הבנה שמורידה הרבה מהלחץ והקושי. 

מוזמנים להתייעץ בקבוצת הטיולים של טיפטיול

טיפים, מסלולים ועוד המון מידע שיעזור לכם לתכנן את הטיול הבא שלכם. 

למעבר לקבוצה

5. הסחות דעת

האתגר

דעתם של אנשים עם הפרעות קשה וריכוז מוסחת בקלות וזה יכול להכשיל אותם בבואם לתכנן טיול. הם עשויים למצוא את עצמם מוסחים מענייני הטיול על ידי משימות או פעילויות שאינן קשורות, מה שהופך את הצורך להתמקד בתהליך תכנון החופשה, מאתגר מאוד. הסחות דעת יכולות לגרום לכך שתכנון הטיול נדחה ואז נגיע שוב למצב של לחץ, עלויות של הרגע האחרון ופספוסים. 

 

הפתרונות

  • צרו סביבת עבודה מנוטרלת מהסחות דעת כשאתם יושבים לתכנן את החופשה. סגרו במחשב את הפייסבוק, הואצאפ וכל אפליקציה שעשויה לצפצף ולהסיח את דעתכם. את הטלפון אפשר ורצוי להשאיר בחדר אחר.
  • אפשר להשתמש באוזניות מבטלות רעשים או ברעש לבן כדי לחסום רעשים והסחות דעת שאין לנו שליטה עליהם (למשל אנשים אחרים בבית, בבניין, ברחוב).
  • לעבוד במקבצי זמן קצרים. אלא אם אתם טסים מהיום למחר, ברב הפעמים יש מספיק זמן לתכנן ולא חייבים לעשות הכל בבת אחת. קל יותר לשמור על ריכוז למקבצי זמן קצרים וקצובים מאשר לעבוד הרבה זמן ברצף. קחו כל פעם משימות קטנות לטיפול ולא הכל בבת אחת. 
owl-gb71a05934_1280
 

6. קושי לתעדף משימות

האתגר

קביעת סדר המשימות שיש לבצע תחילה עשויה להיות בעייתית עבור אנשים עם ADHD. הצורך לטפל במשימה מסויימת כי היא כרגע מול העיניים ו'מציקה' להם עלול לגבור על סדר החשיבות של הדברים ולעיתים הם יטפלו בדברים הפחות חשובים לפני הדברים היותר קריטיים. זה עשוי לגרום להזנחה של משימות שחיוניות באמת להצלחת הטיול.

 

הפתרונות

  • בעת רישום המשימות שהזכרנו בסעיף 1, יש לחלק את המשימות לקטגוריות "חובה לעשות", "צריך לעשות" ו"נחמד לעשות".
  • אפשר לבקש משוב מחברים לנסיעה כדי לעזור לתעדף פעילויות ויעדים.
סדרי עדיפויות

7. אימפולסיביות

האתגר

ADHD יכול להוביל לקבלת החלטות אימפולסיבית, אשר עלולה לגרום לבחירות חפוזות בעת בחירת יעדים, מקומות לינה או פעילויות מבלי לשקול באופן מלא את ההשלכות או התאמה.

 

הפתרונות

הדרך הכי טובה להתמודד עם אימפולסיביות היא על ידי אימוץ נהלים והרגלים. מרגע שההרגלים נטמעים אנחנו מבצעים אותם באופן אינטואיטיבי וללא מחשבה אפילו. כמה דוגמאות לנהלים שיגנו עליכם מאימפולסיביות בהקשר של טיולים:

  • להחליט על תקופת "צינון" לפני קבלת החלטות משמעותיות כדי להימנע מבחירות פזיזות. 
  • התייעצו עם אחרים או ערכו מחקר לפני שאתם מתחייבים להזמנות או הזמנות.

מוזמנים להתייעץ בקבוצת הטיולים של טיפטיול

טיפים, מסלולים ועוד המון מידע שיעזור לכם לתכנן את הטיול הבא שלכם. 

למעבר לקבוצה

8. שכחנות

האתגר

 

לאנשים עם ADHD יש נטיה לשכוח דברים. הם יכולים לשכוח לעשות משהו חיוני לטיול כמו להזמין משהו מראש או לחילופין לבצע את ההזמנה אבל לשכוח איפה שמרו את השוברים. כך או כך, השכחנות הזו עשויה להוביל לפאניקה ולחץ של הרגע האחרון.

 

הפתרונות

  • עבודה עם צ'ק ליסט מסודר תאפשר לבדוק ולוודא שכל המשימות החיוניות בוצעו. מכינים אותו פעם אחת ואז פשוט חוזרים אליו כל הזמן כדי לוודא שכלום לא התפספס.
  • שימוש באפליקציות תזכורות, התראות או התראות לוח שנה כדי לזכור תאריכים ותאריכי יעד חשובים.
  • יצירת קלסר או תיק טיול בו יישמרו כל המסמכים החיוניים, כגון דרכונים וכרטיסים, במקום אחד.
  • יצירת תיקיה דיגיטלית בה יישמרו כל ההזמנות והמסמכים הרלבנטיים. זה יכול להיות תיקיה בדואר האלקטרוני, קבוצת ואצאפ עם עצמכם שאליה תשלחו כל הזמנה שביצעתם , מסלול שכתבתם, שוברים שקיבלתם וכן הלאה. אם הכל מרוכז במקום אחד הסיכוי לשכוח או לאבד משהו, קטן. 
 
צ'ק ליסט

9. ארגון בזמן הטיול עצמו

האתגר

גם אם צלחתם את שלב התכנון, שמירה על סדר וארגון בזמן הטיול עצמו, עשויה להיות מאתגרת. ההימצאות בסביבה חדשה, עם סדר יום שונה ומשתנה, לעיתים גם מעברים תכופים, מקשה לשמור על דברים במקום. לעיתים בזמן טיול אנחנו קצת מאבדים את תחושת הזמן ולא יודעים מה היום או התאריך מה שעשוי לגרום לנו לפספס הזמנות. 

 

הפתרונות

  • להיעזר בטכנולוגיה – אפליקציות תזכורות, התראות או לוח שנה שיתריאו על הזמנות ותאריכים חשובים. 
  • לשמור על תיק הטיול שלנו גם במהלך הטיול. להוציא כל פעם רק את המסמכים הרלבנטיים (וואצ'ר למלון למשל) וכל השאר להשאיר מסודר בתיק שהכנו בבית. 
  • גם התיקיה הדיגיטלית שלנו מגינה עלינו כי ניתן תמיד לגשת אליה מכל מקום. כך שגם אם איבדנו מסמך, נוכל לשחזר בקלות (מלבד דרכונים או כרטיסי אשראי כמובן).
  • כשמגיעים ליעד חדש להחליט על "המקום הקבוע" שבו נשים את הדברים. וכל עוד נשהה במקום הזה, נקפיד לשים את המסמכים באותו מקום (לרב זה יהיה כספת אבל אם אין אז תחליטו על מקום קבוע ותקפידו עליו. 
  •  לעבור כל בוקר או ערב על התכנון שלנו ליום הבא כדי שהכל יהיה לנו מסודר בראש. 

10. ניהול סטרס בזמן טיול

האתגר

 הנסיעה עצמה יכולה להיות מלחיצה, ואנשים עם ADHD עשויים למצוא את זה מאתגר יותר מאחרים להתמודד עם שינויים בלתי צפויים או שיבושים בתוכניות שלהם.

 

הפתרונות

  • היו גמישים ופתוחים לשינויים בלתי צפויים בתוכניות, וקבלו את העובדה שלא הכל ילך בצורה מושלמת. אני למשל יודעת שתמיד ימי מעבר הם קשים ומועדים לפורענות. אז גם כשדברים משתבשים ביום כזה, טיסה מתעכבת, החדר במלון הוא לא מה שהוזמן או כל שיבוש אחר – אני לוקחת נשימה וזוכרת שזה בעצם היה צפוי. שיבושים הם חלק מהמשחק, מטפלים בהם וממשיכים הלאה. 
  • אפשרו זמן מנוחה במהלך החופשה כדי להפחית את הלחץ ולהימנע מתחושת מוצפות. לא חייבים לרוץ ולנצל כל רגע ורגע. אפשר לקחת דברים יותר רגוע ולאפשר לעצמנו רגיעה.
  •  שלבו פעילות מרגיעה בתוך הטיול בין אם זה בילוי בפארק ירוק תוך האכלת סנאים או ישיבה מול הים לצפות בשקיעה. אם אתם בעניין, אפשר גם לתרגל מדיטציה או יוגה לפני הטיול ובמהלכו. 
  •  הכי חשוב בעיני הוא להבין ולהפנים שבאנו להנות ושהטיול צריך להתאים רק לנו. אז אם לא בא לנו על איזושהי אטרקציה למרות שכולם אמרו ש"חייבים" אז לא באמת חייבים. להיות קשובים לעצמנו ולמה שמתאים ונכון לנו, היא הדרך הכי טובה להפחית סטרס.  
יוגה

סיכום

למרות האתגרים שהזכרנו כאן, אנשים עם ADHD יכולים להתגבר עליהם על ידי שימוש באסטרטגיות כגון פירוק משימות לצעדים קטנים יותר הניתנים לניהול, הגדרת תזכורות, שימוש בעזרים חזותיים או אפליקציות כדי להישאר מאורגנים, בקשת סיוע מחברים לנסיעה או גורמים חיצוניים, ולאפשר גמישות בתוכניות שלהם. יישום אסטרטגיות אלה יכול לעזור ליצור חווית תכנון חופשה חלקה יותר וטיול מהנה יותר. שווה לזכור כי אסטרטגיות שונות יעבדו לאנשים שונים, לכן מומלץ  למצוא מה עובד הכי טוב בשבילך. 

 

 
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם? מוזמנים לשתף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

טיולים נוספים שאולי יעניינו אותך:

קראבי תאילנד

שבועיים בקראבי עם ילדים ומתבגרים – המלצות לטיול משפחתי מושלם

הגענו לקראבי באופן ספונטני וללא הרבה תכנון מוקדם והיא התגלתה כאחד המקומות שהכי אהבנו בתאילנד. נופים פראיים ודרמטיים, אינסוף סיורים שקשה לבחור ביניהם, שווקי אוכל תוססים ומגוון מטורף של מסעדות. שבועיים בקושי הספיקו לנו ויצאנו עם הרבה טעם של עוד.

פלופונס נאפפליו יוון

מסלול טיול בפלופונס: תעלת קורינתוס, נאפפליו ואולימפיה בשבוע קסום

במרחק נסיעה קצרה מאתונה נמצא לו חצי האי פלופונס – אזור שבו אפשר למצוא חופים שלווים, עיירות נמל קסומות, הרים ירוקים ואתרים היסטוריים שנראים כאילו קפאו בזמן. הטיול שלנו שם היה שילוב מושלם בין טבע ותרבות, בין מנוחה לבין מסע בזמן למיתולוגיה היוונית. זה מסלול אידיאלי למי שמחפש לגלות את יוון האותנטית והפחות ממוסחרת – עם המון ים ורוגע אך גם אבני דרך מההיסטוריה והרבה אוכל טעים. מוזמנים לקרוא את המסלול שלנו, ההמלצות, והתחנות שלא כדאי לפספס.

קאו סוק תאילנד

טיול לאגם צ'או לאן המושלם בשמורת קאו סוק – מקום שאסור לפספס

אגם צ'או לאן שבתוך שמורת קאוסוק בתאילנד הוא פשוט מקום קסום שנראה לקוח מתוך קטלוג תיירות. קשה להאמין שהיופי הזה אמיתי. ומשום מה המקום הזה עדיין לא נכבש על ידי המוני תיירים והוא סוג של פנינה נסתרת. עשינו טיול קצר לאזור וראינו רק קמצוץ ממה שיש לראות שם. סימנו לעצמנו לחזור לפה שוב ואחרי שתקראו, אולי גם אתם תרצו להגיע לכאן.

אוקינאווה יפן

אוקינאווה – לחוות יפן אחרת של נופש, תרבות והרבה שלווה

אוקינאווה היא אמנם חלק מיפן, אבל התחושה בה שונה לגמרי – כאילו הגענו ליפן בגרסה נינוחה, חמה ופתוחה יותר. משהו באווירה, בקצב הנינוח, באנשים, פשוט שונה. אחרי שבועות עמוסים של טיול ברחבי יפן, הגענו לאוקינאווה כדי לנוח – וגילינו פינה רגועה עם אופי ייחודי, שמרגישה כמו שילוב של יפן, הוואי ותחושת חופש של אי קטן שלא ממהר לשום מקום.

Scroll to Top
הישארו מעודכנים

רוצים עוד טיפים ועזרה בתכנון הטיול שלכם?

קבלו עדכון כשמתפרסם פוסט חדש (בדקו את תיקיית הספאם שלכם ואשרו שם קבלת פוסטים ממני