אפשר ללמוד תוך כדי תנועה?
כשהחלטנו לצאת למסע משפחתי מסביב לעולם מטבע הדברים אחד השיקולים המרכזיים שלנו היו הילדים והצרכים הלימודיים שלהם. הבת הגדולה שלנו היתה כבר אחרי סיום תיכון כשנסענו והמשיכה לימודים לתואר אונליין תוך כדי מסע. הבן הצעיר היה בן 12 ועבורו היינו צריכים לעשות חשיבה על איך ומה ילמד תוך כדי מסע. מה שאשתף כאן במאמר הזה יתייחס ללימודים שלו.
אציין מראש שאין לי יומרות לטעון שמה שעשינו הוא "הדבר הנכון" לכולם. אנחנו בנינו תכנית פעולה שהתאימה לאני מאמין שלנו, ליכולות והמשאבים שלנו, ליכולות ותחומי העניין של הילד עצמו וכו'. יכול להיות שלא כל מה שכתוב כאן מתאים או מקובל על כולם וזה בסדר גמור. זה מה שהיה נכון עבורנו במועד הנסיעה הזו, ויכול להיות שאם נצא לטיול נוסף, יתאימו דברים אחרים ונשנה את התכנית בהתאם. גמישות והתאמה זה לב העניין.
גישות ללמידה במסע
לפני שיצאנו למסע שלנו חקרנו וקראנו קצת לראות מה עשו משפחות אחרות שיצאו למסע ואיך הן ניגשו לעניין הלמידה של הילדים. גילינו כמה וכמה גישות שונות לנושא:
- חיפוש מסגרות ביעד – משפחות שהתמקמו ביעד מסויים לתקופה מספיק ארוכה (מה שנקרא נסטינג), פשוט רשמו את הילדים למסגרות במקום בו שהו. במיוחד באזורים שיש בהם הרבה נוודים דיגיטליים, הדבר נפוץ. יש בתי ספר בינלאומיים, יש התארגנויות חינוכיות של נוודים. פשוט מוצאים משהו שמתאים ונרשמים.
- למידה ביתית מובנית – לוקחים לדרך ספרים וחוברות, בונים תכנית לימוד מסודרת ומקדישים שעות מוגדרות לשבת עם הילדים ולהקפיד שהם ילמדו לפיה. עוזר במיוחד אם רוצים להיצמד לתכנית הלימוד בארץ כדי לאפשר חזרה חלקה לבית ספר.
- למידה מרחוק – יש היום שפע של אפשרויות למידה מרחוק. וילדים של היום מאוד מורגלים לסוג למידה כזה, במיוחד ילדים קצת יותר גדולים שעברו את תקופת הקורונה. יש קורסים סתם לידע, יש לימודי תעודה ולגילאים מבוגרים יותר אפילו לימודי תואר.
- למידה טבעית – לוותר על למידה פורמלית ולתת לסקרנות הטבעית של הילדים להוביל את הלמידה.
יכול להיות שיש שיטות נוספות. שמענו גם על כל מיני שילובים מעניינים שמשפחות בנו לעצמן, כל אחת לפי מה שמתאים לה.
איך אנחנו למדנו?
אנחנו אימצנו מודל משולב של למידה מרחוק ולמידה טבעית:
- בשני מקצועות – חשבון ואנגלית, נרשמנו לתכנית למידה מרחוק. למידה מסודרת, ברמה גבוהה לפי תכנית הIB. היתרון של למידה מרחוק היה שבשני המקצועות האלה סיימנו את כל החומר המיועד לשנת הלימודים כולה, בחודשיים שלושה. כך שלפני שיצאנו למסע הילד כבר סיים את כל מכסת הלמידה השנתית במקצועות האלה. תיאורטית יכולנו להמשיך ולהתקדם לחומר של שנים מתקדמות יותר אבל החלטנו לא להכביד עליו יותר מדי כי רצינו שהילד יחווה גם דברים אחרים.
- בכל שאר התחומים אימצנו למידה טבעית. שזה אומר שחיפשנו הזדמנויות למידה תוך כדי תנועה. בכל פעם שנתקלנו במשהו תוך כדי המסע, ניצלנו את ההזדמנות כדי לעורר שיח ודיון, להסביר תופעות, להמחיש דברים, לחקור וללמוד. בהמשך המאמר אתן דוגמאות מפורטות של מה ואיך עשינו זאת אז שווה להמשיך לקרוא 🙂
מה ה"כלים" שהשתמשנו בהם ללמידה?
- חוויות בשטח – כמו שאמרתי, דברים שנתקלנו בהם תוך כדי הטיול. תופעות טבע, מקומות, התנסויות שחווינו, הכל יכול היה להפוך להזדמנות למידה.
- ידע אישי – כל אחד מאיתנו במשפחה הביא איתו ידע בתחומים שונים. גיא מורה מוסמך במדעים ובעל תארים מתקדמים במספר תחומים, אני באה מתחומי האמנות והיצירה וגם מחזיקה ידע בתחומים פיננסיים, שיווק ועסקים, הבת הגדולה סטודנטית וגם בעלת ידע בתחומים כמו מיתולוגיה, ספרות ועוד. ביחד יכולנו להעביר לבן ה-12 שלנו המון ידע וערך מוסף.
- גוגל וצ'ט ג'יפיטי – כשעלו שאלות שלא ידענו לענות עליהן או שסתם רצינו להרחיב את הידע לגביהן, חיפשנו תשובות. עשינו חקר כדי להרחיב את הידע של הילד ולפעמים של כולנו. ללמוד למצוא תשובות זה גם כישור שבעינינו לא פחות חשוב בעולם של היום.
- מוזיאונים ותערוכות – ביקרנו וראינו יצירות של אמנים רבים לאורך המסע וזה איפשר למידה שהיתה הרבה יותר מוחשית ולא תיאורטית. בכל מקום שבו היה מוזיאון מעניין שיכול היה להעשיר את הילד ו/או אותנו בידע, ניסינו לשלב.
- מוזיאוני מדע וטבע – שוב, המון הזדמנויות למידה על תופעות טבע, פיתוחים טכנולוגיים ועוד. כמעט בכל מדינה ובכל עיר מרכזית גדולה יש מוזיאונים כאלה והם כלי נהדר להעביר ולהמחיש ידע בתחומים האלה.
- ביקור במקומות הסטוריים – ביקור במקומות כמו הירושימה, וושינגטון, קייפ קנברל, פירמידות של בני המאיה, עתיקות ביוון ועוד פתחו בפנינו שפע הזדמנויות למידה על הסטוריה, תרבות ועוד.
אז מה למדנו בפועל?
דיברתי המון תיאוריה עד עכשיו אבל מה בפועל למדנו בתשעה חודשי טיול? עשיתי רשימה של כל הנושאים שעלו לשיח, חקר ולמידה תוך כדי הטיול:
הסטוריה ותרבות
בתאילנד חקרנו ולמדנו קצת על ההסטוריה של תאילנד. על שושלת המלוכה. על שינוי שם הממלכה מסיאם לתאילנד, על הדת והתרבות המקומית. ביקרנו במקדשים רבים והכרנו מנהגים מקומיים.
במקסיקו למדנו על האצטקים וביקרנו בפירמידות של טאוטיוואקאן, למדנו גם גם על תרבות המאיה, על לוח השנה שלהם. על מה שהוביל למפלתם ועל החותם שהם השאירו עד היום.
בארצות הברית למדנו על מלחמת העצמאות, ביקרנו בוושינגטון במונומנטים של האבות המייסדים ודיברנו על כל אחד מהם ומה הם תרמו, למדנו על העבדות בארצות הברית ומלחמת הצפון דרום, דיברנו על מרטין לותר קינג והמאבק שלו לשוויון זכויות. ביקרנו גם במרכז החלל ולמדנו על ההסטוריה של מרוץ החלל האמריקאי.
ביוון למדנו על יוון העתיקה וגם קצת מיתולוגיה. ביקרנו בדלפי, אולימפיה ואתונה. למדנו גם על ההסטוריה של הספורט האולימפי.
ביפן למדנו קצת על יפן העתיקה עם תרבות הגיישות והסמוראים, וגם ביקרנו בהירושימה ולמדנו קצת על ההיסטוריה היותר קרובה ועל מה שהוביל להפלת פצצת האטום שם וכמובן על ההשלכות של כך.
מדעים
למדנו על סוגי אקלים שונים וההשלכות שלהם על סוגי מזון, בניה ותרבות שמתפתחים כתוצאה מכך. אקלים טרופי, אקלים מדברי ועוד.
למדנו על תופעת גאות ושפל ולמה זה קורה.
למדנו על אבולוציה והסתגלות בעלי חיים לסביבתם, למשל כשפגשנו ביפן קופי שלג, היחידים בעולם שהסתגלו לחיות בתנאי מזג אויר כאלה.
בכלל מפגש עם בעלי חיים בסביבתם הטבעית איפשר התבוננות ולמידה, כמו מפגש עם מושבות כלבי ואריות ים בארצות הברית ולמידת ההתנהגות וההרגלים שלהם.
למדנו על פעילות תרמית וגעשית. ראינו גייזרים ומעיינות חמים וביקרנו בהר געש לא פעיל.
למדנו על הוריקנים וסופות טרופיות בכלל וההבדלים ביניהן. זה לא היה בתכנון אבל אפילו לחוות הוריקן במקסיקו יכול להפוך לחוויה לימודית מסתבר.
רובוטיקה – ביקרנו במוזיאוני מדע. וביפן היינו גם בתערוכת רובוטיקה עם הדגמה, המחשה והתנסות אישית בהפעלת רחפנים למשל.
התפתחות המזון – ביקרנו בתערוכה שלימדה על סוגי מזון שונים בעולם ואיך הם התפתחו והשפיעו על תזונה ואף נדדו למקומות אחרים בעולם. היה מרתק.
למדנו על תהליכי היווצרות סנוטות (מערות ובורות מים עמוקים) במקסיקו על ידי נהרות תת קרקעיים שחוצבים בסלעים לאורך שנים רבות.
אמנות וארכיטקטורה
ראינו תערוכות של אמנים מדהימים כמו יאיוי קוסאמה, דייל צ'יהולי, מונה, פיקאסו, ואן גוך, אנדי וורהול ועוד. הזדמנות נהדרת לחשוף את הילד לסוגים שונים של אמנות ולדבר עליה.
היינו גם במוזיאון זכוכית טיפאני, ובמוזיאון פסלים, ראינו אמנות גרפיטי, ביקרנו במוזיאון אמנות מקסיקנית מסורתית. ביפן ראינו עבודות בעלי זהב, וגם תרבות שלמה סביב עולמות האנימה.
הכרנו סוגי מבנים שונים שהתפתחו בעולם. פירמידות, שיטות וסגנון בניה יווני, פגודות, מבני נייר ביפן.
חינוך פיננסי
חשיפה לסוגי מטבעות שונים, המרת מטבעות.
עלויות מחיה שונות ביעדים שונים ואיך אותו סכום שווה פחות במקומות שונים.
דיברנו הרבה על תקציב. איך בונים ואיך מתעדפים מה חשוב לנו.
מיומנויות חיים
– ניווט. נתנו מדי פעם לילד לנווט ולהוביל אותנו כדי להקנות לו את הכישור הזה והאמון ביכולת שלו.
– גוגל תמונות – שימוש בכלי הזה לזיהוי מקומות ודברים שנתקלנו בהם.
– חקר מידע באמצעות גוגל וצ'ט ג'יפיטי.
בטוחה שהיו עוד דברים שעשינו ולמדנו תוך כדי אבל זו רשימה די מקיפה של המון נושאים וידע שנרכש תוך כדי המסע והכל נעשה בצורה טבעית וזורמת תוך כדי זרימה עם מה שנקרה על דרכנו בעצם.
חזרה לארץ, סיכום וכמה תובנות
חוזרת ואומרת שוב, משתפת את מה שעבד לנו וזה לגמרי בסדר אם זה לא מתאים לכולם. לתחושתנו הילד למד במהלך הנסיעה לא מעט דברים שאולי אינם זהים למה שהיה לומד לו היה בבית ספר, אך הם לא פחות חשובים ותורמים להתפתחות שלו. כמה סייגים ותובנות:
- הילד שלנו דובר אנגלית שוטפת עוד מלפני שיצאנו לטיול. זה איפשר לנו לרשום אותו לתכניות לימודים אונליין באנגלית, זה איפשר לו להבין הכל בכל מוזיאון, תערוכה או סיורים שעשינו. זה ללא ספק מאוד סייע לנו למצוא לו מקורות ידע ולימוד.
- לנו כמשפחה יש (לתחושתנו לפחות) המון ידע לתת. כך שגם בלי מקורות חיצוניים, היתה לנו היכולות והנכונות לתת תמיכה לימודית מאוד מקיפה לבן שלנו. לא לכולם יש היכולת או הרצון לקחת זאת על עצמם וזה לגיטימי לגמרי. למי שלא מתאים, יש כמובן אופציות אחרות לעשות חינוך במסע.
- הילד שלנו לא אוהב ללמוד! אחד הדברים שאני שומעת הרבה זה "בטח הילד שלך אוהב ללמוד אז הכל קל ופשוט לכם". אז הכי להיפך. הוא ממש לא אוהב ואפילו מתנגד ללמידה ולא תמיד קיבל בשמחה את הרצון שלנו להפוך כל דבר ל"הזדמנות למידה". בהחלט היו לעיתים מאבקים ואתגרים ואם זה נשמע פשוט וקל, אז זה ממש לא המצב.
- האם הכל נקלט ונלמד? כנראה שלא. אני לא בטוחה שגם בבית ספר רגיל ילדים באמת קולטים וזוכרים כל מה שמלמדים אותם. אבל חלק נשאר. ומדי פעם הילד אומר משהו שמראה לי שכן, דברים נשארו אצלו ונספגו. אז גם אם לא יזכור הכל, זה בסדר.
מוזמנים לשתף את הפוסט:
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו
קבלו עדכונים על פוסטים חדשים שמתפרסמים, כדי שלא תפספסו